Hur ska jag möblera? Hur många färger är lagom att inreda med? Hur får jag till en bra dynamik och känsla? Här reder Marie ut de vanligaste frågorna kring inredning i vardagsrum.Hur får jag en bra dynamik i inredningen?

– Låt gärna möblerna ta plats, använd rikligt med detaljer och toppa med stämningsfull belysning. Se till att använda olika former och variera material, nytt och gammalt. Har du en rak soffa – komplettera med ett runt soffbord, blanda höga och låga ljusstakar och stora och små böcker på bordet. Kanske en gammal fotpall från mormors tid kan bli ett snyggt sidobord till soffan!

Hur många färger ska jag inreda med?

– Det är lagom att arbeta med tre färger i ett rum. Använd två olika basfärger som skapar en helhet i rummet samt en accentfärg som bidrar med extra liv och spänning. Basfärgerna används med fördel på väggar, gardiner och stora möbler medan accentfärgen kan få komma fram i till exempel kuddar, filtar, tavlor och olika prydnadssaker.

Hur möblerar jag på bästa sätt?

– Ett vanligt misstag är att man övermöblerar och får rummet att kännas trångt. Vardagsrum gynnas av rymd och luft i möbleringen, då upplevs rummet större och det blir lättare att röra sig runt möbleringen. Testa gärna att möblera mitt i rummet istället för längs väggarna (som kan göra att rummet känns outnyttjat). Du kanske kan göra mindre möbelgrupper som du binder ihop med mattor eller mindre sidobord. Och möblera helst inte efter TV:n.Hur ska jag tänka om jag har ett litet vardagsrum?

– Här är det extra viktigt att inte övermöblera! Ett bra tips är att använda sig av speglar för att skapa mer rymd. Har du möjlighet kan du sätta en större spegel mitt emot ett fönster, så reflekterar det ljuset och rummet känns både större och ljusare. Annars är det snyggt med speglar i olika storlekar och former bredvid varandra, tänk tavelvägg fast med speglar.

Hur många lampor ska jag ha i vardagsrummet?

– Belysningen är kanske det som är allra mest avgörande för rummets känsla. Se till att ha en bra taklampa som gör rummet riktigt ljust om du till exempel ska städa. Självklart får den gärna vara dimbar så att du även kan ha en mer dämpad belysning. När det gäller stämningsbelysning brukar man säga cirka sju stycken lampor till ett rum på 25 kvadratmeter. Det kan vara vägglampor, golvlampor, lampor på sidobord och fönsterlampor. Placera ut dessa strategiskt så att det blir en bra spridning på ljuset.


Läs mer om mina tips hos Bygghemma.se


Bygga pergola: Så skapar du en grönskande oas i trädgården - Bygghemma.se

Inredning växthus – 4 tips för att komma igång - Bygghemma.se

Djur, beige och stormönstrade tapeter – det är några av årets trender när det kommer till heminredning. Här bjuder inredaren Marie Söderberg på sin senaste trendspaning

Marie Söderberg som driver Stilrummet är ett stort fan av devisen "man tager vad man haver" och slår gärna ett slag för loppisfynd i kombination med ny inredning, gärna i återvunnet material. Här hittar du hennes fem bästa tips när det gäller inredning 2020.


1. Beige är inte tråkigt

Grått kommer leva kvar ett tag men om du matchar upp det gråa med beige är du helt rätt ute. De dova jordnyanserna kommer att hänga kvar och som inredning kan det inte bli mer harmoni och lugn i hemmet, då jordens färgsättningar drar ner på tempot.

2. Mera djur

Jag trodde nog att det skulle trappas ner, men man ser djur på dekorationer nästan överallt. Som lampfötter, bordsunderreden, vaser, krukor,... you name it. Helt rätt alltså att gå all in på ditt hemma-zoo!


3. Tapet med stora mönster

Vem gillar inte stormönstrade tapeter? Stort 2019 och nu 2020 förutspår jag att det blir ännu större. Det är möjligen en förlängning på retrotrenden som finns, och i ny tappning blir dessa tapeter en skön mix av gammalt och nytt.

4. Eleganta sovrum

Nu är det hotellbäddning som gäller. Raka linjer, strama överkast och släta plädar. Gillar du det rufsiga och skrynkliga linnesängkläder? Lugn bara lugn, det kommer finnas kvar. Men strama gärna upp det något med lite raka linjer, så är du helt rätt.

5. Retro är fortfarande inne

Jajamän, det finns och lever kvar. Vi älskar att resa tillbaka i tiden och samla vackra porslinskollektioner som vi fyndat på loppisar runt om i landet. Till det bakar vi gärna kakor och bjuder på traditionellt FIKA.

Inköpsställem:

Lampa

Mer än bara en luftfuktare

Upplever du ibland torr luft i lägenheten, torr luft i sovrummet eller är det så att du känner generellt att det är torr luft hemma?

Då har jag ett grymt tips till dig hur du inte bara får ett väldoftande hem utan samtidigt även motverkar torr luft inomhus.

Jag har kommit i kontakt med något som kallas för Aroma Diffuser, eller Aroma lampa som det även kallas. Den fungerar som luftfuktare samtidigt som den erbjuder en del smarta funktioner. Lampan agerar som luftfuktare, doftspridare, doftlampa, aromalampa samt är

en snygg accessoar för hemmets som inredning.


How to:

Med droppar av eterisk olja i vattenbehållaren skapar du en doft av välbehag i ditt hem samtidigt som du motverkar en torr luft. Med den ökade luftfuktigheten bidrar du till en bättre hälsa och blir av med torr luft symptom liknande – torr i halsen, att det kliar i halsen på natten eller att du är torr i halsen på morgonen. Med luftfuktaren blir du av med alla dessa symptom. En bra luftfuktare är ett steg i kampen mot att förhindra spridning av sjukdomar. Bli av med torra slemhinnor i halsen och minska influensa och förkylning allt tack vare en Aroma lampa