top of page

Odla Sola och Njut.

Uppdaterat: 15 juli 2023

Odla på balkong

Du behöver inte ha en stor trädgård för att odla härliga ätbara växter. Satsa på att odla sånt du verkligen tycker om och att planera ditt nya projekt efter utrymmet balkongen tillåter. För en mindre balkong är det perfekt att odla i olika lådor som du hänger runt om på räcket, för då har du golvytan helt fri för sittplatser. För dig som drömmer om ett växthus och har en något större balkong eller uteplats – satsa på en odlingsvitrin, det är ett växthus i miniformat.


Växthållare Gardena Nature Up! är ett flexibelt system som på enkelt sätt skapar en grön vägg av blommor, örter och grönsaksodlingar. Systemet kan antingen stå direkt på marken eller hängas på väggen och delarna byggs enkelt ihop och kan utökas utan verktyg.


Körsbärstomater som odlas i kruka är smart för balkong, du kan köpa färdiga eller förodla hemma. Gurkor trivs på balkongens soliga plats. Om du har möjlighet att hänga upp en ampel är det ju extra festligt att odla jordgubbar där.

Mina favoritgrönsaker att odla på balkongen: chili bönor cocktailtomater sallad örter

Grönsaker som kräver lite mer tid och plats men som är roligt att odla: morötter potatis gurka jordgubbar och andra bär

Tips 1 Så inte alla dina frön på en och samma gång, så har du tillgång till god sallad under hela sommaren.

Tips 2 Blanda gärna grönsaker med blommor, varannan ringblomma och sallad. Och så dill, förutom att de doftar gott så är dess kronor så fina att plocka av och blanda in i blomsterbuketter.


Inreda balkong

Sist men inte minst ska du ju såklart inreda din balkong. Ett tips är att välja naturmaterial som bambu, bomull och jute som ger en avkopplande känsla. Få mer harmoni genom att blanda några få kulörer i olika nyanser som du matchar upp med vitt och naturfärger.

Diskreta detaljer är allt du behöver för att uppdatera din heminredning. Linnefodralet Streak från House Doctor är ett perfekt exempel på det. Dess smala, gröna ränder är invävda i tyget, vilket avrundar designen med en avslappnad och tidlös ton.

Satsa även på en fin lättskött balkongmatta – det ger en ombonad känsla och tillsammans med kuddar, plädar och mysig belysning skapas den perfekta atmosfären mellan inne och ute. Där och då är det njutbart att sitta stilla sommarkvällar och beundra dina odlingar!


Vackra Lyktor från Candleroom


Länkar till Bygghemma.seInspirationsbilder från några av mina balkongstylingar
55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page