top of page

Råd & tips för inredning av vardagsrum

Uppdaterat: 2 feb. 2021

Vardagsrummet är hemmets kanske vackraste rum. Låt gärna möbler ta plats och använd rikligt med detaljer och stämningsfull belysning, en vacker soffa med mjuka textilier samt fåtöljer eller fotpallar som ger inbjudande intryck för samhörighet. Blanda med glädje in både antikt och moderna inslag  för att på så vis sätta din personliga prägel.

Bild från egen portofolio av styling vardagsrum

Här kommer några tips.

Dynamik: Använd olika former och olika material/element i en och samma miljö. T.ex. En rak soffa, ett runt soffbord,  höga och låga ljusstakar, stora och små böcker på bordet. Kanske en gammal fotpall från mormors tid som ett sidobord till soffan?

Färg: Arbeta med tre färger i rummet. Använd två basfärger som skapar en helhet i rummet samt en accentfärg som bidrar med extra liv och spänning i rummet.


Vardagsrummet gynnas av att skapa så mycket rymd och luft i möbleringen som möjligt, rummet upplevs större och det är lättare att röra sig runt om möbleringen. Att övermöblera är vanligt men kan göra så att rummet känns alltför trångt.Våga möblera mitt i rummet än att ställa möblera längs väggarna, ett möblemang uppställt mot väggarna kan göra att rummet känns tomt och outnyttjat. Fundera istället om det går att göra mindre möbelgrupper och bind sedan ihop dessa med t.ex. mattor, mindre sidobord osv. 

Soffan är oftast vardagsrummets största möbel och den möbel som hamnar i blickfång. . Placera den helst så att den välkomnar dig och dina vänner in i rummet, gärna ett mindre soffbord/sidobord med en vacker bordslampa på och skapa gärna ett stilleben på för att få en mer ombonad känsla.


Styling vardagsrum till kund.

Möbler helst inte efter TV:n.


Om du har ett mindre vardgagsrum så använd dig av speglar för att skapa mer rymd, om möjlighet ges i planlösningen så sätt en större spegel mitt emot ett fönster så reflekterar ljuset. 

Sist men inte minst. Belysningen. Den är nästan helt avgörande för rummets känsla. Här några snabba tips.

Taklampa. Bra att ha en med dimbara  lampor för variation. Stämningsbelysning för övriga rummet på ca 25 kvm är 7 stycken som placeras systematiskt runt. Det kan vara vägglampor, en golvlampa, lampa på sidobord och fönsterlampa.

433 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page