top of page

Så här målar du om dina möbler

Uppdaterat: 5 jan. 2020

Jag får ofta frågan hur du snabbt och med enkla medel kan måla om hemma, och då framför allt möbler. 

och hur ska man göra för att få det perfekta resultatet?

Att måla om en möbel behöver inte vara så komplicerat och jobbigt som det ofta var förr.

Då krävdes omfattande underarbeten och färger med lång torktid så bara tanken gör att man lägger ner sina projekt innan man ens har börjat. 

Idag finns nya moderna färger som torkar snabbt och inte kräver förarbeten. I alla fall nästan.

I detta inlägg ger jag några tips på hur du på bästa sätt målar om möbler för inomhusbruk.

Oavsett om du har en liten verksamhet eller ett stort magasin, lägg till flera skribenter för att hålla ditt innehåll uppdaterat och varierande.


Tänk på att färgnyanser ser olika ut beroende på ljusinsläpp


1. Intro

Gå en kurs eller en workshop  för det underlättar för att kunna grunderna. Dessa nya färger med kalkliknande egenskaper har en annan målningsteknik än traditionell färg. Färgerna reagerar olika beroende på vilket underlag möbeln har som du ska måla om. 

Är den trären? lackad eller högblank?

På våra kurser vi har får du smart knep som är användbara. 

Färgerna kräver minimalt underarbete och är snabbtorkande, dess enorma vidhäftat gör så du knappt behöver göra nåt förarbete.


2. Val av nyans och stil.

- Ofta så har man koll på hur man vill att sin möbel ska se ut och vilken nyans man vill ha. Tänk på att färgnyanser ser olika ut beroende på ljusinsläpp. Och vilka nyanser du har i samma rum som din nya möbel nu ska stå i. Är du ändå osäker ta med en inspirationsbild och ta med till butiken. Vill du ha en slät yta eller en med patina och shabby look? Hör med "experten" så köper du hem allt du behöver för ett lyckat resultat på en gång.

3. Ha rätt verktyg för ditt projekt:

- Ta fram penslar, svamp, trasor och eventuellt sandpapper. Olika tekniker kräver olika verktyg.

4. Förarbeten:

- Innan du börjar måla bör du tvätta rent din möbel. Antingen med målartvätt eller ljummet vatten. Viktigt att få bort eventuella fet fläckar, för ingen färg fäster på fett eller olja. 

Beroende på vilken färg du nu valt att jobba med så krävs olika typer av förarbeten. Traditionell färg måste du grunda med fästgrund. Kalkfärgerna kräver inget underjobb om det inte är en mörk möbel och du ska måla den i ljus nyans. Ljus nyans på mörka möbler kräver spärrgrund. Du stryker på den innan toppfärgen för att undvika missfärgningar och att träslaget ska blöda igenom.

5. Vad säger andra?

Att måla om äldre möbler skapar ofta debatt. Men om du har en möbel som inte passar in i sin nuvarande nyans så är det väl inget att tveka på?

Tänk inte på vad möbeln är värd omålad eller målad. Den är ju ändå inte värd någonting för dig om du inte tycker om den i sitt original. Det är du som ska trivas med möbeln i DITT hem.

Jag hittar själv ganska mkt möbler som ska slängas och målar om dem

behåller eller säljer vidare. 

324 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page