top of page

Så inreder du vardagsrummet – våra bästa tips.

Uppdaterat: 29 okt. 2021

Hur ska jag möblera? Hur många färger är lagom att inreda med? Hur får jag till en bra dynamik och känsla? Här reder Inredaren Marie ut de vanligaste frågorna kring inredning i vardagsrum.Hur får jag en bra dynamik i inredningen?

– Låt gärna möblerna ta plats, använd rikligt med detaljer och toppa med stämningsfull belysning. Se till att använda olika former och variera material, nytt och gammalt. Har du en rak soffa – komplettera med ett runt soffbord, blanda höga och låga ljusstakar och stora och små böcker på bordet. Kanske en gammal fotpall från mormors tid kan bli ett snyggt sidobord till soffan!

Hur många färger ska jag inreda med?

– Det är lagom att arbeta med tre färger i ett rum. Använd två olika basfärger som skapar en helhet i rummet samt en accentfärg som bidrar med extra liv och spänning. Basfärgerna används med fördel på väggar, gardiner och stora möbler medan accentfärgen kan få komma fram i till exempel kuddar, filtar, tavlor och olika prydnadssaker.

Hur möblerar jag på bästa sätt?

– Ett vanligt misstag är att man övermöblerar och får rummet att kännas trångt. Vardagsrum gynnas av rymd och luft i möbleringen, då upplevs rummet större och det blir lättare att röra sig runt möbleringen. Testa gärna att möblera mitt i rummet istället för längs väggarna (som kan göra att rummet känns outnyttjat). Du kanske kan göra mindre möbelgrupper som du binder ihop med mattor eller mindre sidobord. Och möblera helst inte efter TV:n.Hur ska jag tänka om jag har ett litet vardagsrum?

– Här är det extra viktigt att inte övermöblera! Ett bra tips är att använda sig av speglar för att skapa mer rymd. Har du möjlighet kan du sätta en större spegel mitt emot ett fönster, så reflekterar det ljuset och rummet känns både större och ljusare. Annars är det snyggt med speglar i olika storlekar och former bredvid varandra, tänk tavelvägg fast med speglar.

Hur många lampor ska jag ha i vardagsrummet?

– Belysningen är kanske det som är allra mest avgörande för rummets känsla. Se till att ha en bra taklampa som gör rummet riktigt ljust om du till exempel ska städa. Självklart får den gärna vara dimbar så att du även kan ha en mer dämpad belysning. När det gäller stämningsbelysning brukar man säga cirka sju stycken lampor till ett rum på 25 kvadratmeter. Det kan vara vägglampor, golvlampor, lampor på sidobord och fönsterlampor. Placera ut dessa strategiskt så att det blir en bra spridning på ljuset.


Läs mer om mina tips hos Bygghemma.se


2 285 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page