top of page

Så skapar du den perfekta tavelväggen – 5 tips från inredaren


Att inreda med tavlor kan vara trixigt därför har inredaren Marie Söderberg delat med sig om hennes bästa tips för hur man får till rätt känsla och balans med tavlor.


1. Utgå från den tavla du vill ha i centrum  

Låt säga att du har en stor tavla du vill utgå från, då är det smart att ha den i mitten och sen bygga på med mindre tavlor runt omkring. Börja gärna med fem stycken tavlor totalt. Om du sen vill kan du bygga på med fler tavlor och storlekar efterhand. Ett tips är att först lägga tavlorna på golvet för att se hur de ska placeras på väggen, eller gör en skiss i datorn om du hellre vill det.

2. Hitta färger som kommer igen

Om du har många tavlor på en vägg är det bra ifall de harmoniserar med varandra. Välj ut en färg som är återkommande i två stycken tavlor om du har fem totalt. Jag lovar att allt kommer att passa mycket bättre tillsammans då! 


3. Gärna olika motiv men inom samma tema 

Du får mer dynamik och skapar en intressant vägg om tavlorna har blandade motiv och olika  perspektiv. En del kanske visar närbilder medan andra ger översikt. Dock är mitt råd att du håller dig inom samma miljötema. I ett kök är det såklart läckert med matrelaterade motiv men någon tavla kanske kan ha text på ett matrecept och en annan en bild på en maträtt.

4. Glöm inte ramarna! 

Enhetliga ramar är alltid det säkra kortet. Beroende på hela rummets karaktär och övrig inredning kan man såklart bryta av med avvikande färg på ramen men är du osäker tycker jag att du ska köra på samma nyans. Det är dock bra om inte alla ramarna har samma storlek, då det kan ge ett något platt intryck.5. Underskatta inte färdiga “kit” 

Idag finns det flera fina färdiga tavelväggar att köpa. Perfekt för dig som ännu inte hittat rätt komposition eller vill ta en genväg! Ett annat bra alternativ är att ha en enda jättestor tavla på väggen.


 

369 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page